Skip to content

Att bli förälder

När man får barn för första gången kommer livet förändras drastiskt – för alltid. Barn är en förmodligen livets gåva och de som har möjligheten att faktiskt skaffa barn ska vara väldigt glada och tacksamma. För att från första början kunna bli förälder kan det vara bra att hålla koll på när man har ägglossning, vilket man kan göra med ett ägglossningstest.

När barnet väl kommit så får man vara beredd på att sovmorgnar och bra sömn mest troligt är ett minne blott. Visst finns det bebisar som faktiskt sover hela nätter, men det är mycket ovanligt och ingenting att ens hoppas på. Det bästa är om man redan innan är förberedd på hur sömnen kommer påverkas, så man inte får en chock. Det kan även vara svårt att dela upp ansvaret om vem som ska kliva upp om nätterna, för ibland vill barnet bara vara med mamman/den som ammar.

Tänk på att inte ta ett förhastat beslut om att skaffa barn. Ni kommer ha ansvaret över att se till att ert barn mår bra, bor på en trygg plats och går i en bra skola. Det kostar även väldigt mycket pengar att ha barn. Det blir en extra person att köpa mat, kläder och andra nödvändigheter till. Har man inte en bra plan för hur man ska finansiera det hela så finns det en stor risk för att man kommer försätta sig själv i skuld. Nog för att det finns barnbidrag, men det kommer inte täcka alla kostnader som tillkommer för att kunna ge barnet en bra uppväxt.