Skip to content

Det första gosedjuret

Gosedjur är ofta väldigt speciella för barn. Det är gosedjuret som blir tryggheten när man ska börja sova själv om nätterna och får därför ofta väldigt stor betydelse. Det är vanligt att låtsas att gosedjuret är levande och förstår vad man säger, så de får ofta höra alla hemligheter och andra saker man vill berätta.

Just det första gosedjuret är ofta det som kommer att bli mest speciellt för barnet. Om man sovit med det sedan man var så pass liten så blir det en självklar del i ens liv. Dessa gosedjur får ofta en trygg lukt för barnet eftersom det också varit mycket nära föräldrarna. Vill man alltså få sitt barn lugn och trygg i vaggan eller spjälsängen är det smart att lägga dit gosedjuret som stöd. Då kommer ditt barn kunna somna lugnt och stilla utan att var orolig, för din lukt sitter i gosedjuret till viss del.

Vissa föräldrar tycker att gosedjur endast är för småbarn och är symboler för barnsliga beteenden. De kan då vilja ta bort gosedjuret från barnet för att man anser att det blivit för gammalt, men det är helt fel strategi. Vill barnet ha sitt gosedjur så måste det få ha det, det finns ingen åldersgräns. Det är inte heller barnsligt att vilja ha kvar sitt första gosedjur eller andra gosedjur överlag trots att man inte sover med dem längre. Dessa djur har faktiskt ett otroligt stort sentimentalt och personligt värde som inte kan ersättas med någonting annat.