Skip to content

Att göra om ditt barn får löss

Det är nästintill oundvikligt att ditt barn inte får löss någon gång i livet. Det är viktigt att veta hur man hanterar löss för att förhindra att de sprids och för att hålla din familj fri från dessa irriterande parasiter. Det första du bör göra är att hålla koll på symptom. Symtom på ett angrepp är intensiv klåda, små röda knölar eller ägg som sitter fast på hårstråna nära hårbotten. Om du ser några tecken på löss är det viktigt att agera snabbt.

Nästa steg är att behandla ditt barn mot löss så snart som möjligt. Du kan köpa receptfria behandlingar – till exempel krämer eller schampon som innehåller insektsbekämpningsmedel eller naturliga ingredienser som teträdolja eller eukalyptusolja. Det är viktigt att följa instruktionerna på förpackningen noggrant och använda hela produkten även om du kan inte se några levande löss. Glöm inte att upprepa behandlingen en vecka senare för att försäkra dig om att alla ägg har dödats. Läs mer här om du vill ha ytterligare information om hur du ska behandla löss.

Efteråt

När du har behandlat ditt barn mot löss är det viktigt att vidta åtgärder för att förhindra att lössen sprids. Detta inkluderar att regelbundet kontrollera dina andra familjemedlemmar för löss och att tvätta sängkläder, hårborstar, mössor och kläder i varmt vatten. Att dammsuga mattor och möbler i hemmet hjälper också till att bli av med eventuella ägg. Det är helt normalt att ditt barn får löss igen efter att ha behandlats eftersom barn leker mycket med varandra.