Skip to content

Så kan du aktivera dina barn

Du vet säkert redan att barn som bara sitter still och inte gör några slags aktiviteter löper större risk att må dåligt. Allt dåligt mående kan inte lösas med aktivitet – men mycket kan det. För att få in aktivitet som en vana hos ditt barn är det bra att börja i tid. Och även när ditt barn fortfarande är en bebis går det att aktivera barnet.

Lek

Att uppmana till lek och erbjuda barnet att leka med dig kan vara en aktivitet i sig. Trots att barnet inte kan gå eller stå upp än kan ni fortfarande leka. Olika leksaker som är anpassade för spädbarn, så tittut och babygym, är bara några av alla alternativ som finns på marknaden för att leka med barn. Det samma gäller för äldre barn.

Utmana barnet

Det är lika viktigt att aktivera barnet psykiskt som fysiskt. Hjärnan behöver minst lika mycket aktivitet som kroppen. För att aktivera barnets psyke kan du testa att utmana barnet med olika pussel, tittlekar, spel och så vidare. Helt enkelt aktiviteter där barnet behöver tänka till lite – såklart på en nivå som passar åldern.

Anpassa aktiviteter som du själv gör

Brukar du laga mat eller göra något annat kreativt? Låt barnet vara med vid sin sida och titta på när du utövar din hobby. Ett barn kan lära sig mycket av att titta på. Det är det också vanligt att barnet blir nyfiket och själv vill delta i aktiviteten. När barnet börjar bli lite större kan du kanske laga något enkelt recept där barnet kan hjälpa till.