Skip to content

Hur vet man att man är redo för barn?

Går du i barntankar men vet inte om du är redo för att ge ditt liv till en annan människa? Det är du inte ensam om – många av de som någon gång planerar att skaffa barn känner så här. Och det är inte så konstigt. För faktum är att det går nog inte att säga att man är 100 % redo att skaffa barn oavsett var man befinner sig i livet. Man vet ju inte vad som väntar, speciellt inte om det är ens första barn. 

Att känna är okej 

Sen är det självklart så att vissa har en stark känsla av att de är redo att bli föräldrar. Det samtidigt som vissa känner väldigt tydligt att de inte vill ha barn alls. Oavsett vad du känner så är det okej – vi alla är ju olika och känner olika saker. 

För dig som känner att du vill skaffa barn men inte känner sig redo kan det finnas en tröst i att väldigt många andra också känner så. Det är läskigt att bli förälder, för du vet ju faktiskt inte vad som väntar eller vem ditt barn är. 

Mycket gott i det onda

Detta är dock inte bara negativt, utan att bli förälder är en fantastisk sak som de allra flesta vill uppleva någon gång. Trots att det kan vara både jobbigt, läskigt och krävande finns det mer gott än ont att hämta. Samtidigt innebär att skaffa barn det största ansvaret man kan ha, så att vara någorlunda redo är ändå bra. 

Har du funderat på att byta livsstil och förändra vanor innan barnet kommer kan det alltså vara dags att göra det, Vill du exempelvis gå från att jobba på kontorshotell i Stockholm till att vara hemma med ditt barn och fokusera på att vara en förälder? Planera då för det i god tid om möjligheten finns. Livet kommer inte vara detsamma när du skaffar barn, det både på gott och ont!