Skip to content

Sagostundens värde

Sagor har berättats i alla tider, både verklighetsbaserade och påhittade. Det finns ett otroligt stort utbud av barnböcker som ofta har ett budskap eller har i syfte att lära barnen någonting speciellt. För väldigt små barn börjar man ofta läsa så kallade pekböcker väldigt tidigt. Pekboken är oftast bara en bok med en bild per sida med lite tillhörande text. När barnet blivit för stor för dessa så går man naturligt över till böcker med lite mer text. Till slut när barnet kan läsa själv så kan man börja introducera lättlästa barnböcker för att träna upp läsförmågan.

Att läsa för sitt barn är väldigt viktigt för att tidigt skapa stor förståelse för språket. Det är bevisat att de barn som blivit lästa för när de var små får bättre ordförråd, för de har det så naturligt från väldigt ung ålder. Gör man inte det riskerar barnet att få ett väldigt smalt ordförråd när det bli äldre. Det är även en väldigt mysig stund för både dig och barnet att kura ihop sig i soffan eller sängen och läsa en spännande saga. Det kommer hålla barnet nöjt utan att du behöver anstränga dig särskilt mycket.

Se till att barnet fortsätter läsa även när du inte läser för det. Det ökar chanserna för ett fortsatt läsintresse, vilket är väldigt bra då det förenklar skolgången väldigt mycket att kunna läsa. Hur barnets framtid blir påverkar du väldigt mycket redan när barnet är mycket litet. Var en aktiv förälder och visa att det är roligt och nyttigt att läsa!